poniedziałek, 28 lutego 2011

TORT KREMOWY Z OWOCAMI - stary wypróbowany przepis

Jest to bardzo smaczny tort kremowy z owocami, oryginalny, nie jest trudny w przygotowaniu, a najważniejszą zaletą tego ciasta jest to, że można go przyrządzać w lecie, gdy są świeże owoce, np truskawki, maliny, poziomki lub czarne jagody, a w zimie ananasy lub brzoskwinie z puszki.

Przygotować następujące składniki:

- 1 1/2 kostki masła,

- 1 1/2 szklanki mleka,

- 25 dkg cukru pudru,

- cukier waniliowy,

- 10 dkg mąki,

- 3 żółtka,

- sok z 1/2 cytryny,

- kilka kropli zapachu np rumowego

- 2 galaretki , ( mogą być różne )

- biszkopty, lub moje ciasto z białek.

Utrzeć 3 żółtka i powoli dodawać mąkę i ok. 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować i wlać roztarte żółtka, ciągle mieszając, ugotować tak jak budyń. Krem musi być gęsty. Pozostawić do ostygnięcia,( można wstawić do zimnej wody.)

Utrzeć masło z cukrem pudrem i ewentualnie waniliowym i do tego powoli dodawać ostygnięty krem i sok z cytryny, ciągle mieszając. Można, jak kto lubi, dodać kilka kropli zapachu rumowego.

Na dno dużej tortownicy ułożyć pokruszone biszkopty, lub upieczone wcześniej moje ciasto z białek . Zużywa się wtedy 3 niewykorzystane białka.

Na to położyć połowę masy, na to warstwę owoców, resztę masy, a na nią jeszcze raz warstwę owoców.

Wstawić do lodówki, żeby zastygło.

Zrobić 2 galaretki. Po ostudzeniu zalać krem 1 galaretką, wstawić do lodówki, a jak zastygnie drugą galaretką. Ładnie wyglądają różnokolorowe galaretki, np jedna w kolorze owoców, czerwona, żółta, pomarańczowa, a druga zielona - agrestowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz