"Miksowane" ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi przepyszne i udaje się wszystkim.
Ciasto drożdzowe, to ciasto w którym zastosowano biologiczne metody spulchniania. W porownaniu do innych rodzaji ciast, ciasto drożdżowe zawiera nie wiele cukru i tłuszczu. Jego głównymi składnikami jest mąka i płyn...
Składniki: 1 szklanka cukru
1 kg. mąki tortowej (oczywiście może być zwykła)
1 kostka margaryny
4 jajka
paczka drożdży 10 dag.
opakowanie cukru waniliowego
400 ml. mleka 3,5 %
szczypta soli
Rozczyn: Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy je łyżeczką mąki i łyżeczką cukru zalewamy odrobiną letniego mleka i odstawiamy na około 10 min. (delikatnie wymieszać).
Ciasto: Z podanej wyżej proporcji margaryny odejmujemy około 1/8 porcji (którą potrzebujemy do kruszonki), resztę topimy w garnuszku i odstawiamy do wystygnięcia. 3 całe jajka i jedno białko ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy porcjiami mąkę i szczyptę soli, stale wyrabiając drewnianą łyżką. Małymi porcjami wlewamy mleko na przemian dosypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn i nadal wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od łyżki. Na koniec wlewamy ostudzoną margarynę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby podrosło. Ciasto kładziemy na natłuszczonej blaszce najlepiej dużej, posypujemy kruszonką pieczemy w piekarniku termoobieg 180'C ok. 45 min. ( sprawdzić patyczkiem około 35 minuty bo już może być dobre).
Kruszonka: margaryna, 20 dag. (1 i pół łyżki) cukru, żółtko, szczypta proszku do pieczenia i tyle mąki aby po zagnieceniu miało ścisłą konsystencję ciasto powinno się kruszyć.
Ciasto to można wyrabiać mikserem z pałeczkami do ciasta drożdżowego. Najlepiej- robot kuchenny. Po wyjęciu z piekarnika poczekać do ostygnięcia. Ciasto może trochę opaść na środku, ale nie należy sie tym przejmować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz