czwartek, 10 lutego 2011

RACUCHY a la Matylda

Te racuchy lub jak kto woli naleśniki serwowane są w Amsterdamie w znanym hotelu i i mają ogromne powodzenie.

Przed przystąpieniem do przygotowania racuszków włączyć piekarnik.

Przepis na 6 porcji

Pół kg mąki rozmieszać z litrem mleka i dokładnie rozbić trzepaczką. Dodać 6 jajek, 5 dkg cukru i łyżeczkę soli.  Powinno powstać ciasto w formie gładkiej masy.
Na patelni rozgrzac łyżkę oleju. Nabrać pełną chochlę do zupy ciasta i wylać na patelnię. Smażyć do chwili, kiedy spód się lekko przyrumieni. Unieść racuszek łopatką i energicznie potrząsnąć patelnią , aby ciasto, które się jeszcze nie ścięło spadło na boki, tworząc chrupiące frędzelki ( na tym polega smakowitość tego dania).

Następnie racuszek odwrócić na drugą stronę i wstawić do średnio gorącego piekarnika na 5 - 7 minut.
Patelnię z gorącym racuchem wyjąć, przełożyć na ogrzany talerz i podać z cukrem pudrem, dżemem, konfiturami, miodem lub słodkim syropem. Można posypać imbirem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz