środa, 16 lutego 2011

Klasyczna ryba po grecku

Jedzmy jak najwięcej ryb. Szukajmy skarbów ukrytych pod łuską!
Oto klasyczny przepis.

Składniki:
- 1 kg ryb (dorsz, mintaj lub morszczuk)
- 2 duże marchwie
- 2 pietruszki
- seler
- 2 duże cebule
- 1/2 szklanki oleju i 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 jajo
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz, papryka,cukier i szczypiorek

Oczyszczoną rybę pokroić na kawałki. Następnie posolić, otoczyć w roztrzepanym jajku i mące i szybko zarumienić na oleju.
Marchew, pietruszkę i seler oskrobać, umyć i pokroić w słupki.Cebulę obrać i pokroić w talarki. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa i dusić na małym ogniu, uważając aby się nie przyrumieniły. Gdy warzywa zmiękną, dolać 1/3 szklanki wody, dodać koncentrat i przyprawy do smaku. Wymieszać i włożyć usmażoną rybę. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu ok. 15 minut.
Wyłożyć rybę na półmisek, przykryć warzywami i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Prosty i szybki przepis. Mi najbardziej smakuje dorsz, również, a może najbardziej, na zimno. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz