sobota, 26 lutego 2011

BISZKOPT - spróbuj na pewno się uda

Wiele osób woli kupić gotowy, biszkopt, bo boi się go upiec. Zachęcam do wypróbowania mego przepisu. Domowe ciasto nie ma sobie równych.
Oto wypróbowany przepis na, biszkopt:

Przygotuj następujące składniki:

- 5 jajek

- szklanka cukru

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki kartoflanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka octu

- 1 łyżka zimnej wody

- szczypta soli

- masło do wysmarowania tortownicy i bułka tarta do posypania

Oddzielamy białka .

Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Mieszamy dokładnie dosyć energicznie i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając wodę i szczyptę soli. Do dobrze ubitej piany dodajemy stopniowo cukier i jeszcze porządnie ubijamy. Teraz powoli, stopniowo dodajemy żółtka. Jeżeli używamy miksera, to należy zmniejszyć obroty na najmniejsze. Lepiej jednak żółtka z pianą dokładnie wymieszać ręcznie. Teraz, już tylko ręcznie, bardzo delikatnie, wymieszać masę jajeczną z przesianą mąką. Przelać ciasto do wysmarowanej tortownicy ( małej lub średniej ) i piec w temperaturze 160 - 170 stopni ok. 1 godziny.

Tak upieczony biszkopt pozostawić w formie do ostygnięcia.

Oczywiście biszkopt można jeść sam, ale najczęściej przekładamy go kremem lub bitą śmietaną np. z owocami.

oto przepis na masę maślano-kakaową:

składniki:

- 2 jajka

- 15 dkg cukru pudru

- 4 łyżeczki kakao

- kostka masła

- łyżka spirytusu i kilka kropli zapachu np rumowego

Oddzielić białka. Ubić pianę, dodać stopniowo cukier i ( po jednym ) żółtka cały czas ubijając. Oddzielnie rozetrzeć masło na pianę i powoli dodawać, stale ucierając, masę jajeczną. Na koniec dodać spirytus, zapach i kakao.

Tak przygotowanym kremem przekładać przekrojony na trzy części biszkopt, nasączony np mocną kawą z kieliszkiem rumu lub wódki. Posmarować masą też wierzch tortu. Udekorować, odciskając kratkę nożem maczanym w gorącej wodzie.

Tort należy schłodzić kilka godzin w lodówce. Dobrze jest więc tort przygotować dzień wcześniej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz