Nie wszyscy przepadają za rybami. Krewetki to też owoce morza, ale to zupełnie co innego. U mnie od wielu lat na wigilię, oprócz ryb, podawane są krewetki np w cieście. W ciągu roku też bardzo często je przyrządzam.
Ok. kg średnich krewetek zalać wrzątkiem i odstawić na 15 - 20 minut.
Przyrządzić ciasto z :
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczki soli
- 2 jajek
- 2 łyżek oleju
- 1/2 szklanki mleka
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, żeby powstało dosyć gęste ciasto. ( w zależności od wielkości jajek ilość mąki może być większa )
Odsączone krewetki, lekko oprószone mąką, maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym, (ale nie na max ) tłuszczu.
Są pyszne, polecam. Pierwszy raz takie krewetki jadłam będąc w Tajlandii.
Po powrocie szukałam dobrego przepisu na ciasto i po wielu próbach i modyfikacjach stosuję od lat ten przepis. Moja siostra, fanka francuskiej kuchni, w tym cieście smaży żabie udka.
Mogę życzyć tylko smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz