środa, 16 lutego 2011

MIODOWNIK - przepis własny, wypróbowany

Bardzo smaczny i niezbyt pracochłonny. Jedyny minus, jeżeli to można tak nazwać, to że 3dni wcześniej trzeba upiec placki.

Składniki do placków:
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 jajo
- 5 dkg masła
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżeczki rozpuszczonego miodu
- 1/2 szklanki cukru

Wszystkie składniki wymieszać, podzielić na trzy części i upiec 3 placki.
Piec każdy około 10 - 15 minut w dużej tortownicy.

Masa do przełożenia

Ugotować gęsty budyń śmietankowy lub waniliowy.

Utrzeć kostkę masła z 1/2 szklanki cukru pudru i cukrem waniliowym.
Do dobrze roztartego masła dodawać stopniowo ostudzony budyń.
Można do tego kremu dodać bakalie.
Nastepnie przełożyć nim wcześniej upieczone (dobrze 3 dni) placki
i polukrować lub polać gotową polewą np czekoladową.

Zawsze się udaje i naprawdę szybki i prosty przepis, a miodownik jest pyszny. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz