sobota, 19 lutego 2011

SZARLOTKA - przepis sprawdzony, rodzinny

Składniki:
- kostka masła lub margaryny
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 szklanka cukru
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
- 2 - 3 kg jabłek, cynamon, bułka tarta
- zapach np waniliowy

Składniki na ciasto siekać, potem lekko zagnieść i schłodzić, najlepiej kilka godzin w lodówce

Podzielić ciasto na pół.
Połowę rozwałkować i wylepić nim blachę wyłożoną papierem. Posmarować białkiem i podpiec w 200 st. 15 - 17 minut
Wyłożyć jabłka, obrane i pokrojone w plasterki ( gniazda nasienne usunąć)
posypać cynamonem i tartą bułką.( jak kto woli to też cukrem)
Na wierzch drugą połowę ciasta, rozwałkowanego, lub pokrojonego nożem na cienkie plasterki i delikatnie połączonego palcami.Posmarować białkiem i posypać grubym cukrem. Ponakłuwać widelcem!
Piec w temperaturze 200 st. ok. 35 min

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz