czwartek, 10 lutego 2011

RACUCHY SEROWE

Wyśmienity przepis na racuszki.  Prosty i szybki, idealny również dla mało doświadczonych.

Składniki:
Pół kg białego sera tłustego ( mielonego lub przepuszczonego przez maszynkę do mielenia mięsa)
pół kostki masła lub margaryny
2 całe jajka
łyżeczkę sody
ok. 1  kg mąki

Wymieszać wszystkie składniki, aby powstało ciasto do rozwałkowania. Po rozwałkowaniu na grubość
1 cm wykrawać szklanką krążki, a w nich dziurki ( np. kapslem od piwa) Gotowe racuchy smażyć jak pączki na oleju do zrumienienia po obu stronach. Po osączeniu posypać, przez sitko, cukrem pudrem.

Robi się je szybko i zawsze się udają. U mnie w domu wszyscy je uwielbiają. Smakują również na zimno.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz