Zagnieść szybko ciasto z 15 dkg mąki, 10 dkg masła, 5 dkg cukru, jednego żółtka i łyżki śmietany. Ciasto ma być dość tęgie. Po wyrobieniu odstawić na godzinę do lodówki.
Wylepić tym ciastem dno i brzegi tortownicy, a następnie zapiec je krótko w piekarniku. Po wystygnięciu dno posmarować konfiturą.
Masę serową przygotować w ten sposób: 5 żółtek utrzeć z 14 dkg masła, 20 dkg cukru i cukrem waniliowym. Dodać pół kilograma doskonale roztartego sera twarogowego. Ser powinien być tłusty i od niego wiele zależy. Dosypać garść rodzynków i posiekaną skórkę pomarańczową. Wszystko razem wymieszać, dodać pianę z 5 białek i 5 dkg mąki ziemniaczanej. Masę serową ułożyć w tortownicy z ciastem. Jeśli trochę ciasta zostało - można zrobić z niego wałeczki i ułożyć w kratkę na wierzchu.
Tortownicę wstawić do piekarnika na 45 -50 minut. Z formy wyjmować jak zupełnie ostygnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz