Co to są teftele? Pyszne kulki z mielonego mięsa. Sam się przekonaj.
50 dkg mielonego mięsa ( najlepiej wołowe z wieprzowym ) 10 dkg suchej bułki, 1 jajko, 2 łyżki mąki , 1 duża cebula, 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.
Na sos: 2 łyżki masła, 2 kostki bulionowe, 3 ząbki czosnku, 5 dkg przecieru pomidorowego, listek laurowy, sól, kilka ziarenek pieprzu, posiekana zielenina.
Do mielonego mięsa dodać wcześniej namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, drobno posiekaną i przyrumienioną cebulę, szczypiorek i jajko. Oprószyć solą i pieprzem. Masę dobrze wyrobić i uformować małe kulki. Obtoczyć je w mące i obsmażyć na tłuszczu. Przełożyż do rondla z rozgrzanym masłem, dodać koncentrat i bulion z kostek, roztarty czosnek i resztę przypraw.
Dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
Przed podaniem posypać zieleniną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz