Czasami zostają białka jajek, np po smażeniu faworków, (znakomity przepis na moim blogu) i nie wiadomo, co z nimi zrobić. Trudno zawsze piec bezy.
4 białka ubić na sztywno, dosypując powoli 15 dkg cukru i torebkę cukru waniliowego. Następnie białka delikatnie wymieszać z 10 dkg mąki . Dodać 10 dkg stopionego masła i skórkę otartą z 1 cytryny
(dokładnie umytej w ciepłej wodzie).
Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec ok. 45 minut w średnio gorącym piekarniku. Można przekroić na połowę i posmarować konfiturą, dżemem, przełożyć bitą śmietaną lub inną słodką masą.
Wspaniały przepis na wykorzystanie białek, często z niego korzystam np jako spód do sernika na zimno ale wtedy z połowy składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz