czwartek, 10 lutego 2011

CIASTO Z BIAŁEK

Czasami zostają białka jajek, np po smażeniu faworków, (znakomity przepis na moim blogu) i nie wiadomo, co z nimi zrobić. Trudno zawsze piec bezy.

4 białka  ubić  na sztywno, dosypując powoli 15 dkg  cukru i torebkę cukru waniliowego. Następnie  białka delikatnie wymieszać z 10 dkg mąki . Dodać 10 dkg stopionego masła  i skórkę otartą z  1 cytryny
(dokładnie umytej w ciepłej wodzie).
 Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.  Piec  ok. 45 minut w średnio gorącym piekarniku.  Można przekroić na połowę i posmarować konfiturą, dżemem, przełożyć bitą śmietaną lub inną słodką masą.

Wspaniały przepis na wykorzystanie białek, często z niego korzystam np jako spód do sernika na zimno ale wtedy z połowy  składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz