niedziela, 27 lutego 2011

LASAGNE - MÓJ WYPRÓBOWANY PRZEPIS

Pierwsze moje próby upieczenia lasagne nie były niestety udane. Nie zniechęciło to mnie jednak i po wielu próbach robię wspaniałą lasagne. Wymaga to trochę pracy, ale się opłaca. Mogę powiedzieć,że jest to moje danie firmowe.

Więc do roboty!
Składniki na masę mięsną:
- 1/2 kg mielonego mięsa (próbowałam różne: wieprzowe, wołowe, mieszane,mielone przeze mnie i kupowane gotowe. Najczęściej używam mielonego z łopatki lub szynki)
- 1/2 litra bulionu z kostki
- koncentrat pomidorowy,( mała puszka) lub dodatkowo pomidory krojone z puszki
- duża cebula
- ok. 5 dkg mąki
- 3-5 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina, ale niekoniecznie
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz cayenne, vegeta, bazylia, oregano

Na rozgrzany olej wkładamy mielone mięso, smażymy cały czas mieszając. Dodajemy przyprawy do smaku, zalewamy bulionem z koncentratem oraz pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem na małym gazie. Na drugiej patelni przyrumieniamy drobno pokrojoną cebulę i dodajemy ją do mięsa. Można dodać wino. Na końcu wycisnąć czosnek i wszystko dobrze wymieszać.
Mamy wspaniały sos do spaghetti.
Jednak do lasagne trzeba zagęścić ten sos mąką i chwilę pozostawić na ogniu.

Sos beszamelowy:
- 5 dkg masła
- 5 dkg mąki
- 1/2 litra mleka
- łyżeczka soli
- 5 łyżek sera tartego typu "parmezan"
- 1/2 startej gałki muszkatołowej ( Ważne! zetrzeć samemu)

Roztopić masło, dodać mąkę, lekko przysmażyć, zalać zimnym mlekiem i ciągle mieszając zagotować. Dodać sól, ser, gałkę i sos gotowy.

Makaron lasagne (10 płatów) ugotować (ok. 10 minut) w dużej ilości osolonej wody, z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Makaron wkładać po jednym płacie, ciągle mieszając. Po ugotowaniu zalać zimną wodą.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać na zmianę makaron ( ja kładę 2 płaty na warstwę, jeden cały, a drugi kroję na pół), mięso i sos beszamel. Wierzch (może być samo mięso) posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika na 200 stopni i piec ok. 40 minut.

Pyszna lasagne. Gorąco polecam. Smacznego

1 komentarz:

  1. Bardzo dobry przepis. Właśnie skończyłem z rodziną pierwszą brytfankę. Myślałem, że się pozabijają przy jedzeniu.
    Do mięsa dodałem ok 300 ml przecieru pomidorowego w kartonie oraz puszkę obranych pomidorów oraz ok 3-5 dkg masła. Wyszedł naprawdę dobry sos. Jest go na tyle dużo, że starczyło na 2 żaroodporne naczynia. Uważam, że przepis jest na tyle dobry lecz pracochłonny, że dogotowanie w tym wypadku kilku dodatkowych płatów makaronu nie stanowi problemu a obiad może wtedy starczyć na 2 dni.:) Musiałem jedynie dorobić podwójna porcję sosu beszamelowego.
    Dla tych co mają problemy ze sklejaniem się płatów lazani podczas gotowania porada:
    Gotowałem w dużym garze taj jak w przepisie. Wrzucałem na raz ok 5 płatków. Gotowałem ok 3-5 minut każdą porcję.(na opakowaniu podane jest 10 min)) Później odkładałem ją na ręczniki papierowe do obeschnięcia i układałem. Makaron nie sklejał się w garnku a po 40 min w piekarniku doszedł do idealnego stanu. Co do układania warstw to układałem warstwę makaronu, sos pomidorowy z mięsem, makaron, beszamel, makaron, beszamel + ser. Warto pozasłaniać makaron sosem lub serem żeby nie wysechł. Piekłem na 2 rożnych piętrach piekarnika dwie foremki na raz i po ok 25 minutach zamieniłem je miejscami aby były równomiernie zarumienione. PYCHA

    OdpowiedzUsuń