niedziela, 6 marca 2011

KRUCHE ROGALIKI DROŻDŻOWE

Bardzo smaczne rogaliki, wymagają trochę pracy, ale warto. Piekę je od wielu, wielu lat i ciągle smakują . Moje dzieci je uwielbiają i co jakiś czas upominają się o nie.

Przygotuj następujące składniki:

- 0.5 kg mąki tortowej,

- 0.25 kg masła, lub margaryny,

- 0.5 szklanki gęstej śmietany,

- 8 dkg świeżych drożdży,

- dosyć duży, minimum 0.5 litrowy, słoik powideł śliwkowych, lub marmolady, ( nie nadaje się dżem, bo wypłynie w czasie pieczenia)

- 1 roztrzepane jajko do posmarowania,

- trochę grubego cukru do posypania, tak zwanego kryształu,

Rozetrzeć widelcem drożdże z niewielką ilością mąki. Połączyć je z resztą mąki, śmietaną i masłem lub margaryną i w miarę szybko zagnieść ciasto. Uformować z tego kulę i włożyć do zimnej wody. Można to zrobić w dość głębokim garnku, lub zatkanej komorze zlewozmywaka, wcześniej dokładnie umytej. ( ciasto najpierw opadnie na dno, a potem wypłynie na wierzch . Trwa to około 30 minut, zależy to głównie od drożdży)

Wyjąć kulę wtedy na stolnicę, posypaną mąką. Podzielić na trzy lub cztery części, każdą jeszcze trochę pougniatać, potem cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty około 10 cm x 10 cm. Każdy kwadrat posmarować powidłami śliwkowymi i ukośnie zwijać, formując rogaliki. Układać na blasze do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem. Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem.

Z tej ilości składników wychodzą dwie duże blachy , na cały piekarnik, rogalików.

Piec okooło 25 minut ,na złoty kolor, w średnio -gorącym piekarniku.

Smacznego! Gwarantuję, że udadzą się i będą wszystkim bardzo smakowały.

Wiele moich wypróbowanych przepisów , regularnie czytaj moje artykuły!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz